marți, 1 februarie 2011

Salată de varză roşie

M-am gândit să încep să scriu şi aici reţete preluate de la doamna Elena Niţă Ibrian, adaptate de mine însa pentru a fi  puţin simplificate. Doamna Ibrian nu a avut nici aparatură modernă de bucătărie, nici posibilităţi materiale i­eşite din comun, de aceea reţetele domniei sale sunt nemaipomenit de potrivite pentru acestă perioadă de criză pe care o traversăm. Mie îmi  tare rău, de fiecare dată când îmi scrie cineva şi-mi spune că nu-şi poate permite să mănânce hrana vie, deoarece nu se află în posesia nici a unui mixer performant, nici a unui aparat de deshidratat, iar salariul este de bugetar. Doamna Ibrian ne-a arătat în peste 60 de ani de viaţă că se poate şi altfel, haideţi sa ne uităm mai puţin  peste "gard" la raw-fodiştii din lume şi sa băgăm mai mult  în seamă comoara de la noi din "curte"!

  Următoarea salată de  varză roşie, este foarte săţioasă şi gustoasă, aveţi nevoie doar de o simplă răzătoare şi de un cuţit, iar  ingredientele, în afară de alge şi de lămâie, le cumpăraţi cel mai bine de la piaţă, de la un ţăran cumsecade. Voi prezenta, aşa cum făcea doamna Ibrian întotdeauna, mai multe variante ale reţetei, din păcate,  am poze numai pentru prima variantă.

Varianta I

Ingrediente: 300g de varză roşie, un fir de praz sau o legătură de ceapă verde, o ceaşca mică cu hrişcă încolţită, pentru o porţie maximal 2g alge marine (în loc de sare, se poate face însă şi fără), câteva foi de salată, zeamă de la o lămâie, o lingură de ulei presat la rece, 1-2 linguriţe de hrean ras fîn, pătrunjel verde şi mărar.
Se da varza roşie pe răzătoarea mică şi se amestecă cu celelalte ingrediente, se pun frunzele de salată verde pe o farfurie şi salata de varză deasupra se decorează cu verdeţuri (doamna Ibrian punea mare accent şi  decora nemaipomenit de frumos toate mâncărurile cu flori şi frunze).


Si din alte perspective:
Varianta II
 Bineînţeles că se pot pune toate ingredientele la mixer.

Varianta III
Puteţi înlocui algele şi lămâia cu varză murată şi avem aşa o variantă  100% autohtonă.
Poftă bună!

2 comentarii:

  1. poate ca aceste produse sunt bune la gust. unele. nu pot critica pana nu gust. insa totul este atat de TRIIIIIIIIIST!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua draga doamna! Astazi v-am descoperit si-i multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Eu sunt in varsta am 70 de ani si nu m-am impacat niciodata cu hrana vie. Mi-au placut salamurile, branza si laptele, carnea gatita in diverse feluri. Acum cand sunt cu destule boli in oase, citindu-va o scanteie mi-a patruns in minte si anume ca ar fi bine sa va urmez sfaturile pentru a nu fi povara copilului sau celor apropiati. Prin recomandarile dumneavoastra simt ca si spiritual se produce o vindecare prin aceasta hrana spiritul e mai aproape de Dumnezeu. Icet, incet cred ca o sa ma obisnuiesc. Va multumesc ca existati si lui Dumnezeu ca m-a indrumat sa va pot gasi pe internet.

    RăspundețiȘtergere